Przewodnik po szkle

 

Szkło do piwa - rodzaje szkła do piwa

Szkło do piwa ma znaczenie...

Szkło do serwowania piwa jest czymś więcej, niż tylko naczyniem – szczególnie, gdy chodzi o doświadczanie piwa, a nie tylko jego wypicie. Coraz popularniejsze i dostępniejsze piwa z niezależnych browarów rzemieślniczych pozwalają na odkrywanie nowych doznań, zachęcają do prawdziwej degustacji.

 Rodzaj szkła, w którym serwowane jest piwo, może wpływać na jego:

- wygląd (barwa, klarowność, piana)

- zapach (aromaty, substancje lotne)

- ogólną ocenę (estetyka serwowania piwa, komfort spożywania)

Przyglądając się poszczególnym rodzajom szkła do piwa można spostrzec różnice w ich kształcie. Nie jest on przypadkowy - ma bowiem wpływ chociażby na rozwój i utrzymywanie tzw. głowy (piany), która pełni istotną funkcję. Piana powstająca przy nalewaniu piwa do naczynia zatrzymuje wiele zawartych w nim substancji lotnych, które odparowując uwalniają swój aromat. W zależności od stylu piwa, oczekiwania odnośnie rozwoju piany, jej utrzymywania i sposobu uwalniania substancji lotnych bywają różne – to uzasadnia występowanie wielu kształtów szkła.

Poza kształtem zasadniczej części naczynia, do którego nalewane jest piwo, znaczenie mogą mieć również inne zauważalne elementy i cechy. Przykładowo uchwyt lub nóżka, za które trzymane jest szkło, pozwalają ograniczyć wzrost temperatury piwa. Podobnie na jej utrzymywanie przekłada się grubość szkła, które dodatkowo w zależności od swojej faktury, może wpływać na dostrzeganie chociażby barwy lub stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla.

W pełnym docenieniu piwa, dobór odpowiedniego szkła niewątpliwie ma znaczenie. Nie dla każdego jednak ocena koloru, smaku, czy zapachu jest istotna. Nawet w przypadku osób, które po prostu lubią piwo i nie są zainteresowane jego degustowaniem, rodzaj szkła również może być ważny, chociażby ze względu na komfort picia - inna jest przyjemność spożywania piwa z niewielkiej szklanki, a inna z dużego kufla z wygodnym uchwytem.   

Szkło do piwa - rodzaje

Rola szkła do serwowania piwa sprawia, że niektóre browary wprowadzają modele dedykowane pod daną markę piwa. Na naszym rynku nie jest to tak zauważalne, gdyż często przez koncernowe browary sygnowane są powszechnie dostępne modele szkła i zdarza się, że jednakowe kufle do piwa można spotkać z nadrukiem kilku piwnych marek. Są jednak browary, które stosują specjalne przygotowane modele. Przykładem jest amerykański Samuel Adams, dla którego powstało szkło o unikalnym kształcie, mającym na celu zwiększenie piwnych doznań. Z wyselekcjonowanych modeli znane są również browary belgijskie.  

Wachlarz rodzajów i odmian szkła jest bardzo bogaty. Wśród nich można wyróżnić kilka takich, których zgromadzenie w większości przypadków powinno okazać się w zupełności wystarczające.

Poniżej przedstawiamy podstawowe rodzaje szkła przeznaczonego do serwowania piwa wraz z sugestiami odnośnie zastosowania.             

 

Kufel do piwa

KUFEL - na myśl o szkle do piwa prawdopodobnie w większości przypadków pierwsze skojarzenie będzie dotyczyło właśnie kufla. Jego solidność, trwałość i wygoda stosowania ma wielu zwolenników. Kufle do piwa dobrze sprawdzają się zarówno podczas piwnych festiwali oraz biesiad, jak i w domowym zaciszu. Można zaryzykować stwierdzenie, że kufle do piwa to podstawowy rodzaj szkła każdego piwosza.    

Cechy charakterystyczne: uchwyt, różne kształty, grube szkło, relatywnie spory ciężar, duża (zależnie od wersji) pojemność, znaczna średnica górnego pierścienia

Sugerowane zastosowanie:

Baltic Porter
Bock (Koźlak)
Brown Porter
Dark Lager
Dry Stout
English Pale Ale
Irish Red Ale
Light Lager
Märzen/Oktoberfest
Oatmeal Stout
Robust Porter
Scottish Ale
Strong Lager
Vienna Lager
 
   

 

Pokal do piwa

POKAL - podobnie jak kufle do piwa, pokale należą do jednego z popularniejszych rodzajów szkła do piwa. Można go określić mianem bardziej subtelnego od kufla. Stosowany głównie do pilznerów, ciemniejszych lagerów oraz koźlaków. W zależności od kształtu, wspomaga utrzymywanie głowy. Dobrze uwidacznia barwę, klarowność oraz stopień nasycenia dwutlenkiem węgla.     

Cechy charakterystyczne: nóżka, zróżnicowany – ale relatywnie wąski i smukły - kształt, cienkie szkło

Sugerowane zastosowanie: 

American Pilsner
Czech Pilsner
Dark Lager
Doppelbock
German Pilsner
 
 

 

Pilsner Flute

PILSNER FLUTE - pierwszy człon nazwy zdradza, że ten rodzaj szkła przeznaczony jest głównie do pilznerów. Drugi odwołuje się do kształtu (flute - z ang. flet). Pilsner Flute ma podstawowe właściwości  zbieżne z pokalem - wspomaga utrzymywanie głowy, uwalnianie substancji lotnych, uwidacznia barwę, klarowność oraz stopień nasycenia dwutlenkiem węgla. Ogólnie w porównaniu z pokalem nie ma zróżnicowanego kształtu, jest węższy, wyższy, najczęściej nie ma nóżki.       

Cechy charakterystyczne: stópka, wąski i smukły kształt z prostymi liniami ścianek, nieznacznie rozszerzającymi się ku górze, spora wysokość

Sugerowane zastosowanie:

American Pilsner
Czech Pilsner
German Pilsner
Light Lager
Vienna Lager
 
 

 

Snifter do piwa

SNIFTER - ten rodzaj szkła jest typowy w odniesieniu do brandy i koniaku. W przypadku piw, snifter stosuje się głównie do mocnych odmian. Jego kształt pozwala na przechwytywanie silnych aromatów zawartych w piwach o dużej zawartości alkoholu, dzięki czemu dobrze eksponowany jest ich zapach - nazwa tego rodzaju szkła nie jest przypadkowa (sniff - z ang. wąchać).

Choć podobnie jak pokal posiada nóżkę, to charakteryzuje się pękatym kształtem. Szeroka czasza pozwala podczas degustacji na wprowadzenie piwa kolistymi ruchami w wirowanie, które dodatkowo wspomaga uwalnianie zapachowych substancji lotnych. Ponadto umożliwia uchwycenie jej dłonią i ogrzanie piwa (mocne piwa zazwyczaj są bardziej schłodzone, niż powinny). Szczególnie polecany w przypadku degustowania droższych piw, w celu wychwycenia ich aromatu.     

Cechy charakterystyczne: nóżka, pękaty kształt – szeroki na dole, wyraźnie zwężający się w górnej części    

Sugerowane zastosowanie: 

Barleywine
Belgian Pale Ale
Belgian Strong Dark Ale
Gueuze
Imperial IPA
Lambic owocowy
Old Ale
Quadrupel
Russian Imperial Stout
Scotch Ale
Tripel
 
 

 

Tulip

TULIP - nazwa tego rodzaju szkła oczywiście odnosi się do kształtu tulipana. W pewnym stopniu jest on podobny do sniftera i tak, jak on wspiera kumulowanie odpowiedzialnych za zapach substancji lotnych. Zwężenie, które w górnej części ulega załamaniu i gwałtownemu rozszerzeniu, wspomaga utrzymywanie piany, która dodatkowo wzmacnia utrzymywanie aromatów. Powiększone i ukierunkowane na zewnętrzną stronę ujście, przekłada się ponadto na zwiększony komfort spożywania piwa.      

Cechy charakterystyczne: nóżka, pękata czasza w dolnej części, zwężająca się ku górze z załamaniem i  rozszerzeniem wylotu na samej górze

Sugerowane zastosowanie: 

Belgian Pale Ale
Belgian Strong Dark Ale
Bière de Garde
Flanders Oud Bruin
Flanders Red Ale
Gueuze
Imperial IPA
Lambic owocowy
Saison 
Scotch Ale
 
 

 

Goblet do piwa

GOBLET - kolejny rodzaj szkła do piwa, który posiada nóżkę. W przeciwieństwie do wcześniej opisanych typów, goblet do piwa najczęściej wyróżnia się grubym szkłem z ozdobnymi przetłoczeniami oraz kielichowatym, majestatycznym kształtem (goblet – z ang. kielich, czara). Ten typ szkła niewątpliwie zwiększa prezencję zawartego w nim piwa i pozytywnie wpływa na jego ekspozycję. Wykorzystywany głównie do belgijskich gatunków piwa.

Cechy charakterystyczne: nóżka, kielichowaty kształt, grube szkło z przetłoczeniami, brak zwężenia w górnej części

Sugerowane zastosowanie:

Belgian IPAs
Belgian Strong Dark Ale
Berliner Weisse
Dubbel
Quadrupel
Tripel
 
 

 

Weizen - szklanka do piwa pszenicznego

WEIZEN - wysoka, smukła szklanka, z charakterystycznym przewężeniem w dolnej części. Przeznaczone głównie do piwa pszenicznego (Weizen – z niem. pszenica). Bardzo dobrze eksponuje gradację barw typową dla tego rodzaju piwa i wspiera obfitą, pienistą głowę.

Cechy charakterystyczne: smukły kształt, spora wysokość i pojemność, wąska dolna część z dodatkowym przewężeniem, które rozszerza się stopniowo wraz ze wzrostem wysokości, szersza górna część zwężająca się u samego wyjścia

Sugerowane zastosowanie: 

Dunkelweizen
Gose
Hefeweizen
Kristalweizen
Weizenbock
 
 

 

Szklanka do piwa typu Stange

STANGE - tradycyjne niemieckie szkło, używane do delikatniejszych piw o jasnej barwie. Wąski, cylindryczny kształt (Stange – z niem. drąg, pręt) pozwala skoncentrować ich słodowy i chmielowy profil. Zgodnie z Konwencją Kolońską, piwo Kölsch należy serwować w tego typu szklankach o pojemności 0,2 l. Stosowane są również praktyczniejsze odmiany, o nieco większej pojemności.

Cechy charakterystyczne: wąski, walcowaty kształt, niewielka pojemność  

Sugerowane zastosowanie: 

Altbier
Bock (Koźlak)
Faro
Gose
Gueuze
Kölsch
Lambic owocowy
 
 

 

Szklanka do piwa typu French Jelly Glass

FRENCH JELLY GLASS - szklanka z grubszego szkła, o charakterystycznej rzeźbie. Jej nazwa wywodzi się od pierwotnego przeznaczenia do owocowych galaretek (jelly – z ang. galaretka). Dobrze sprawdza się jako szkło do piwa – wygodnie trzyma się w dłoni, szeroki otwór ułatwia picie, grube szkło ogranicza zmianę temperatury, przetłoczenia zwiększają prezencję. Ten rodzaj szkła zarezerwowany jest głównie dla belgijskich witbier (np. Hoegaarden, Ommegang Witte) oraz lambic (np. Cantillon). Dobrze nadaje się do owocowych napojów piwnych.    

Cechy charakterystyczne: grube szkło, rzeźbiona prostymi liniami dolna i środkowa część, gładka góra, proste boki rozszerzające się nieznacznie od samego dołu, szeroki rant    

Sugerowane zastosowanie:

Lager owocowy
Lambic
Light Lager
Radler
Smakowe piwo/napój piwny
Witbier
 
 

 

Szklanki pintowe do piwa

SZKLANKI PINTOWE - co do zasady mają pojemność jednej pinty. Pinta to jednostka pojemności stosowana głównie w USA, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii, gdzie szklanki tego typu są najbardziej popularne. Jedna imperialna pinta to ok. 568 ml, a jedna amerykańska pinta (mokra) to ok. 473 ml.

Wśród szklanek pintowych wyróżnia się:

- American Pint (Shaker)

- Irish Imperial Pint

- Nonic (British Pint)

Wszystkie rodzaje charakteryzują się dużą uniwersalnością w zakresie gatunków piw i wygodą użytkowania. Spora szerokość pozwala na wygodny chwyt, duży otwór ułatwia uwalnianie aromatów całą powierzchnią, jak również samo picie. Przejrzyste szkło dobrze uwidacznia barwę, a kształt Irish Imperial Pint i Nonic dodatkowo wspomaga utrzymywanie piany. Wybrzuszenie w formie pierścienia w Nonic’u zwiększa również komfort trzymania tej szklanki w dłoni. Imperial Pint to charakterystyczny rodzaj szkła dla popularnej również u nas marki Guinness.

Cechy charakterystyczne 

- American Pint (Shaker): prosty kształt, boki rozszerzające się na całej wysokości od dołu ku górze, szeroki otwór, nieco grubsze szkło

- Irish Imperial Pint: szeroka szklanka z nieco węższym dołem, które delikatnie przechodzi w jeszcze szerszą górną część; niewielkie zwężenia na samej górze

- Nonic (British Pint): boczne linie rozszerzające się równomiernie od dołu do charakterystycznego wybrzuszenia w formie pierścienia w okolicach szczytu, nad wybrzuszeniem minimalne rozszerzenie ścian  

Sugerowane zastosowanie: 

Amber Ale
American Pale Ale
Baltic Porter
Blonde Ale
Cream Ale
English Brown Ale
English Pale Ale
IPA
Irish Red Ale
Light Lager
Porter
Scottish Ale
Stout

 
_____________________________________________________

Powyższe opracowanie przybliża podstawowe rodzaje szkła do piwa, do których należą kufle do piwa, pokale, pilsner flute, sniftery, tulipy, goblety, weizen, stange, french jelly glass oraz szklanki pintowe. Poza nimi występują również niszowe modele, o ściśle określonym kształcie – zalicza się do nich np. kieliszek degustacyjny TEKU i szklanka Craft Master One firmy Rastal oraz szklanki IPA Glass i Stout Glass firmy Spiegelau. 

W przypadku rodzajów piwa, najczęściej podane zostały nazwy wyszczególnione przez BJCP (Beer Judge Certification Program) – popularną instytucję zajmującą się między innymi kategoryzacją stylów piwa. Dla części zawartych tam rodzajów, występują spolszczone odpowiedniki (tak, jak np. doppelbock to koźlak dubeltowy/koźlak podwójny) - dla wielu jednak nie. W celu uniknięcia niespójności, najczęściej uwzględniono oryginalne nazwy skatalogowane przez BJCP. Dla ułatwienia niektóre zostały jednak zmienione – np. zamiast Bohemian Pilsner podano zamienną nazwę Czech Pilsner.  

Przewodnik BJCP po piwnych stylach dostępny jest do pobrania ze strony www.bjcp.org/stylecenter.php.
Polski opis piwnych gatunków można znaleźć na stronie www.pl.wikipedia.org/wiki/Gatunki_piw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl